Autismul - video

 

Articole de specialitate

 

 

Speranta Farca

         

Speranta Farca

 

  • psihanalist
  • doctor in stiintele educatiei 

Agresivitatea copilului

Ca adulti ne confruntam adeseori cu agresivitatea copiilor prea liber exprimata ceea ce poate fi frustrant: copilul arata senin ceea ce noi nu ne mai putem permite sa recunoastem. Cum pot intelege adultii educatori agresivitatea copiilor si ce reactii benefice pot avea ?

Citeste mai mult »

 

Atitudini ale adultilor ce pot genera manifestari agresive ale copiilor

Copilul arata senin ceea ce noi nu ne mai putem permite sa recunoastem. Atunci fie devenim noi insine prea agressivi, prea represivi, fie ne gandim ca poate copilul nu este tocmai normal (daca are ADHD?)

Citeste mai mult »

 

Caca la olita dupa ce ne-am jucat destul

Cand invata copilul sa faca la olita ? Raspunsul e simplu: Cand vrea el ! Sfincterele sale pot fi dreasate de timpuriu, dar cu o mare pierdere in planul dezvoltarii afective. De aceea o intrebare mai eficienta este: Cum invata copilul sa faca la olita ? La fel de simplu: Jucandu-se !

Citeste mai mult »

 

Copilul din ochii mamei

Odata cu laptele, copilul "suge" si imaginea de sine reflectata in ochii mamei sale. Aceasta imagine este o scriere de destin ce ii meneste existenta, este icoana sustinatoare a vietii sale viitoare.

Citeste mai mult »

 

Crizele din magazin

Supermagazinele sunt adesea teatrul punerii in scena a spaimelor copilului si a excedarii parintilor. Copilul se tavaleste, parintele nu stie ce sa mai faca si toti ceilalti sunt evaluatori superiori si critici ai acestei comportari: "vai ce rasfatat !", sau ai parintelui: "nu stie sa-si educe copilul !"

Citeste mai mult »

 

Copilul fantasmat

Dorinta de a aduce pe lume un copil isi are radacina in propria dorinta de a trai. Vointa de a avea un copil tine de prezentarea in fata celorlalti, de revanse si demonstratii. Nevoia de a naste este a mamiferului adult care isi urmează cursul firii sale sau se autodistruge.

Citeste mai mult »

 

De ce sunt copiii agresivi ?

Care sunt motivele pentru care copiii sunt normal-agresivi? Cum ii putem intelege si ajuta in dezvoltarea lor fara a le impune sa fie altfel decat sunt?

Citeste mai mult »

 

Defecte ale mediului ce duc la agresivitatea copilului

Mediul in care traieste copilul are influente directe si indirecte asupra nivelului agresivitatii si a modalitatilor de manifestare. De aceea, atunci cand manifestarile agresive ale copilului sunt prea puternice, prea frecvente si prea inadecvate este evident ceva de corectat la mediul in care el traieste.

Citeste mai mult »

 

Dresajul si agresivitatea copiilor

Dresajul dezumanizeaza si indreptateste reactiile copilului in acelasi registru: al agresivitatii brute, directe, fara elaborari specific umane. Ce ne facem insa atunci cand nu mai putem decela intre educatie si tehnici ale dresajului?

Citeste mai mult »

 

Importanta jocului

In joc nu mai avem varsta, scopuri sau competente. In joc suntem doar vii, liberi si creativi. Spatiul de joc pentru copil este ca paturica de asigurare, pentru adult este cultura, iar pentru batran este transcendentul.

Citeste mai mult »

 

Jocul de rol

Copilul se joaca de-a mama si de-a tata pentru a intelege chimia relatiei dintre parintii lui (ba imbufnati, ba romantici). Se joaca de-a doctorul pentru a intelege ce i s-a intamplat la cabinetul medical unde a fost sucit pe toate partile. Se joaca de-a educatoarea pentru a intelege de ce la gradinita sunt alte reguli decat acasa.

Citeste mai mult »

 

Jocul de-a cucu-bau

Prin plecarea sa, mama lasa corpul copilului incomplet. Pentru a suporta absenta, copilul initiaza un joc prin care sa-si confirme ca orice plecare este o urmata de o revenire. Isi pune paturica pe fata si lumea toata a disparut, o trage si lumea revine la locul ei: Ce mai magie!. Copilul nu se mai simte singur cuc.

Citeste mai mult »

 

Jocul de-a moartea

Jucandu-se de-a razboiul, de-a vanatoarea, de-a inmormantarea, copilul cade, se preface mort, inmormanteaza gandacei si ii boceste, isi "impusca" prietenii, vanează cu prastia. Copilul se confruntă prin joc cu moartea, o experimentează nepericulos pentru a o intelege ca eveniment, ca stare.

Citeste mai mult »

 

Jocul cu mancarea

Copilul mic cunoaste lumea gustand-o. Orice poate prinde cu manuta duce la gura cu o curiozitate pofticioasa a intregului corp, avid de cunoastere. Este atitudinea copilului cu o mama (extinsa la intreaga lume) buna, asiguratoare.

Citeste mai mult »

 

Jocul si forma rotunda

Obiectul-jucarie cu eficienta impotriva tristetii este unul rotund, viu colorat, moale, care se ridică, se arunca: mingea sau balonul. La fel sunt si bomboanele dulci, acadelele colorate care pot fi supte amintind de un san pierdut.

Citeste mai mult »

 

La vale pe tobogan

Profunda spaima a mamei de bebelus este "sa nu scape copilul din brate", iar a mamei de copil mai mare "sa nu se scape pe el". Pentru copil experienta caderii este una a umanizarii sale.

Citeste mai mult »

 

Limbajul an-tan-te

An-tan-te / Dize mane pe / Dize mane com-pane / An-tan-te. E o incantatie straveche, prezenta in jocurile copiilor pe care parintii sunt invitati sa o desluseasca.

Citeste mai mult »

 

Mama - psihoterapeutul natural al copiilor ei

Copilul se imbolnaveste, dar unde se afla originea starilor lui ? Copilul cere ajutor, dar de cine are el nevoie sa-i fie alaturi ? Cine cunoaste cel mai bine contextul familial si il poate gestiona pentru ca el sa faca fata evolutiei copiilor?

Citeste mai mult »

 

Oprelisti in calea jocului

Intelepti sunt aceia ce se stiu juca. Ei detin misterul bucuriei de a trai, de a descoperi si de a se descoperi. Neputinta jocului arata tristeti prea grele, experiente grave, goluri in nevoia de prezenta a unei mame bune, alinatoare si asiguratoare.

Citeste mai mult »

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR

 

   

 

Ce traieste copilul si ce simte mama lui

Autor: Speranta Farca
Editura: Trei
An aparitie: 2009
Nr. pagini: 460

Pret: 39, 00 ron

COMANDA

   

 

Cum intampinam copilul ca parinti, bunici, medici si educatori

Autor: Speranta Farca
Editura: Trei
An aparitie: 2010
Nr. pagini: 432

Pret: 39, 00 ron

COMANDA