Edituri - carti parinti si copii

 

Manualul parintelui

 

CUPRINS

 

ENCICLOPEDIA PARINTELUI

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

 

 

Activitate ludica

Activitatea copilului mic este esentialmente ludica, satisfacandu-i trebuintele imediate si ajutandu-l sa se adapteze la realitatea pe care in scurt timp va trebui sa o stapaneasca.

 

Analiza

Descompunere a unui intreg in elementele sale. Analiza este mecanismul gandirii care concentreaza atentia asupra fiecareia din partile unui ansamblu si cauta legaturile lor posibile.

 

Animism

Credinta ca orice lucru este animat si purtator de intentie. Aceasta atitudine se intalneste la copiii mici si la populatiile primitive care sunt incapabile sa isi explice altfel fenomenele al caror mecanism nu il inteleg. (Ex: Copilul care plimbandu-se alaturi de parintii sai noaptea vede mereu luna pe cer, este convins ca aceasta il urmareste. La fel, elementele naturii dezlantuite au fost asimilate de catre spiritele simple cu mania divina, pe care incercau sa o calmeze prin sacrificii si jertfe.) Acest sistem de gandire isi are obarsia in preistoria umanitatii si se regaseste la copii intr-o anumita faza de dezvoltare.

 

Anormal

Ceea ce este in afara normelor, care nu este frecvent. Anormalitatea implica referinta la un grup determinat si la o medie stabilita in prealabil. Este o notiune relativa. Anormalul nu este intotdeauna acelasi lucru cu patologicul.

 

Anticipare

Demers al gandirii prin care o actiune determinata poate fi executata inainte de aparitia semnalului asteptat. Experienta cotidiana evidentiaza aparitia schemelor anticipatoare, pornind de la anumite elemente. (Ex: Cititorul "ghiceste" ce va urma in actul lecturii.) Cercetarile de psihologie animala au stabilit ca anticiparea exista si la animale, chiar si la nevertebratele inferioare.

 

Anulare

Mecanism prin care o persoana se straduieste sa suprime in mod magic o idee sau un act, imaginand sau efectuand o actiune inversa celei precedente. (Ex: executand cu mana stanga ceea ce tocmai a executat cu mana dreapta). Comportamentul corespunde unui mecanism de aparare a Eului, destinat sa indeparteze angoasa datorata aparitiei de sentimente sau idei inacceptabile pentru individul constient. Anularea retroactiva, descrisa de Freud, se incadreaza in gandirea magica si este intalnita mai ales in ritualurile obsesionale.

 

Anxietate

Stare afectiva caracterizata printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare difuza. Folosit adesea ca sinonim al "angoasei", se deosebeste de aceasta prin absenta modificarilor fiziologice (senzatie de sufocare, transpiratie, accelerarea pulsului, etc.).

 

Arieratie

Stare a unui copil intarziat in dezvoltarea sa. Aceasta intarziere se evalueaza in raport cu media grupului caruia apartine copilul in cauza. Poate fi globala sau sa afecteze doar o parte a personalitatii. Copilul se dovedeste inapt sa invete, fiind naiv si egocentric. Arieratia intelectuala corespunde unei insuficiente congenitale a dezvoltarii inteligentei care se manifesta precoce si in principiu nu poate fi niciodata recuperata. Ea se poate datora ereditatii, unei fragilitati a cromozomului X (transmis de femeie si care poate afecta toti baietii nascuti de acea mama), unei aberatii cromozomice (ca in Sindromul Down), unei leziuni organice a creierului, ca urmare a unei boli a mamei in perioada graviditatii. Exista si alte stari de arieratie intelectuala ale caror cauze raman necunoscute, dar par a fi in legatura cu neglijenta culturala (copiii crescuti in salbaticie), sau cu o carenta afectiva precoce. Arieratia afectiva apare cel mai adesea la persoane cu o inteligenta normala, ea corespunzand unei imaturitati psihice, ca urmare a unei fixatii la un anumit stadiu al copilariei. Ea se manifesta printr-un atasament excesiv fata de parinti, prin absenta autonomiei, egosim, puerilitate si poate evolua favorabil sub influenta psihoterapiei.

 

Asimilare

Conduita activa prin care copilul modifica mediul in loc sa se acomodeze acestuia. In fiziologie, asimilarea este procesul prin care fiintele vii transforma elementele extrase din mediu, integrandu-le in propria lor substanta. Asimilarea mentala reprezinta un concept psihologic introdus de J. Piaget care desemneaza aplicarea unei scheme de actiune la o situatie sau alta. (Ex: copilul sugar care descopera ca un obiect poate fi miscat daca se trage de sfoara legata de el va trage fata de masa pentru a lua o jucarie aflata pe masa.)

 

Astazie

Incapacitatea de a se mentine in pozitie verticala. Este vorba de o tulburare functionala care se aseamana cu paraplegia (paralizia membrelor inferioare), dar de care se deosebeste prin faptul ca nu i se cunoaste cauza organica. Se insoteste aproape intotdeauna de abazie.

 

Atasament

Ansamblu de legaturi care s-au stabilit intre un nou nascut si mama sa, incepand cu senzatiile si perceptiile sugarului vis-a-vis de aceasta si reciproc, ale mamei fata de copilul ei. Din ziua a treia dupa nastere sugarul e capabil sa recunoasca mirosul sanului si gatului mamei si sa-l diferentieze de cel al altei femei care are un nou nascut de aceeasi varsta. El este capabil sa distinga vocea mamei, gustul pielii sale si calitatea palparilor ei. Notiunea de atasament a fost introdusa de J. Bowlby ca urmare a investigatiilor etologistilor care au constatat ca, prezentand puilor de maimuta doua mame de substitutie, una confectionata din sarma si prevazuta cu un biberon cu lapte si una acoperita cu blana, dar fara biberon, puii de maimuta preferau contactul cu "mama" substitut care le oferea caldura blanii animale. Cu alte cuvinte, nevoia de contact este mai imperioasa decat cea de hrana.

 

Atentie

Concentrare a spiritului asupra a ceva.

 

Autism

Excesiva inchidere in sine, ducand la o desprindere de realitate si la o intensificare a vietii imaginative.

 

Autoerotismul la copil

Autoerotismul se manifesta la copil printr-o serie de activitati, cum ar fi sugerea degetului, balansarea corpului, comportamente care determina o destindere si o stare de buna dispozitie. Aceste activitati dispar de regula de la sine in momentul in care copilul atinge o anumita maturitate afectiva. Regasite la adult, ele exprima semnul unei regresiuni.

 

Autoritate

Influenta impusa copilului spre a capata ascultarea sa. Autoritatea este la fel de necesara copiilor ca si afectiunea. La adolescenta ea devine chiar mai importanta. Studiile si anchetele efectuate de psihologi si psihiatri demonstreaza ca absenta disciplinei determiina perturbatii grave la unii tineri. Fara autoritate educatia se face prost, personalitatea ramane slaba, inconsistenta, subiectul traieste in insecuritate si anxietate. Pe de alta parte, autoritatea prost inteleasa, tiranica, este la fel de nefasta ca si carenta de autoritate. In familiile in care in mod normal tatal este cel care exercita autoritatea, anumite atitudini paterne prea rigide sunt responsabile de esecuri si de tulburarea vietii sociale ulterioare a copiilor. Tatal care isi exercita autoritatea trebuie sa o faca pentru a-l proteja pe copil de pericolele pe care el este inca incapabil sa le domine si nu spre a-si afirma propria personalitate.

 

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR

 

Perfect TourREVISTA EDUCATIVA DE BANDA DESENATA PENTRU COPII