Edituri - carti parinti si copii

 

Manualul parintelui

 

CUPRINS

 

ENCICLOPEDIA PARINTELUI

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

 

 

Conditionare clasica

Invatare bazata pe asocierea unui stimul, care nu declanseaza in mod normal o anumita reactie, cu un alt stimul, care declanseaza reactia. Fiziologul rus I. Pavlov a invatat cainii sa saliveze doar la auzul unui clopotel, asociind repetat sunetul clopotelului cu servirea hranei. Raspunsul (salivatia) se produce in urma asocierii repetate dintre stimulul neconditionat care declanseaza in mod normal salivatia (hrana) si cel conditionat (sunetul clopotelului). J. B. Watson, a folosit principiul invatand un sugar de 11 luni sa se teama de obiectele cu blana alba. (Copilul, numit "micul Albert", a fost expus la un zgomot puternic care il speria, in mod repetat, ori de cate ori se pregatea sa mangaie un soricel alb. Dupa asocierea repetata a scoricelului cu zgomotul puternic, Albert a ajuns sa scanceasca ori de cate ori vedea soricelul.) Conditionarea clasica se produce pe tot parcursul vietii, iar principiile conditionarii clasice explica multe din reactiile copilului. (Ex. preferintele si antipatiile alimentare pot fi rezultatul invatarii conditionate.)

 

Conditionare operanta

Invatare bazata pe asocierea unui comportament cu consecintele sale. Copilul invata din consecintele operarii asupra mediului sau. Asocierea care sta la baza invatarii se produce intre comportamentul copilului si consecintele comportamentului sau. (Ex. Copilul sta in patut si incepe sa rosteasca silabe fara sens. Auzindu-l, mama ii zambeste si incepe sa ii repete silabele. Astfel copilul invata ca actiunea lui - lalatiunea - poate atrage o consecinta dezirabila - atentia mamei sale. Comportamentul initial intamplator - lalatiunea - devine reactie conditionata si va tinde sa fie repetat mai des, pentru a obtine reactia pozitiva din partea mamei.) B. F. Skinner a afirmat ca organismele vii tind sa repete reactia care a fost urmata de consecinte dezirabile si suprima reactia care a fost pedepsita. Intarirea este procesul prin care se consolideaza un comportament, crescand probabilitatea repetarii sale. (Ex: Mama, zambind copilului care rostea silabe, ii intareste comportamentul, determinandu-l sa repete.) Pedeapsa este procesul prin care se slabeste un comportament, reducand probabilitatea repetarii sale (Ex: Daca mama se incrunta cand copilul rostea silabele, ar fi fost mai putin probabil ca el sa recurga din nou la lalatiune, pentru a evita comportamentul mamei pe care il percepe ca pe o pedeapsa..) Intaririle si pedepsele difera de la un copil la altul, astfel incat uneori, ceea ce poate recompensa un copil poate fi o pedeapsa in cazul altuia si invers. Pentru a modela comportamentul unui copil folosind aceste principii este foarte important ca intarirea sau pedeapsa sa survina imediat dupa acel comportament al copilului care se vrea intensificat sau rarit. Daca o reactie nu mai este intarita, ea se va stinge in cele din urma, revenind la nivelul ei initial. (Ex. Daca dupa o vreme nimeni nu repeta silabele nearticulate ale copilasului, el ar putea sa foloseasca lalatiunea mai rar decat ar fi facut-o daca acest comprotament ar mai fi obtinut intariri). Principiile mentionate mai sus fac parte din terapia comportamentala folosita in vederea inculcarii/eliminarii unor comportamente la copil.

 

Consiliere genetica

Serviciu clinic care-i informeaza pe viitorii parinti cu privire la riscul probabil de a avea copii cu defecte genetice.

 

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR

 

Perfect TourREVISTA EDUCATIVA DE BANDA DESENATA PENTRU COPII