Edituri - carti parinti si copii

 

Manualul parintelui

 

ENCICLOPEDIE PSIHOLOGICA

 

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

 

 

Scala APGAR

Instrumentul standard de masurare a starii unui nou nascut. Ea evalueaza aspectul, pulsul, grimasa, activismul si respiratia.

 

Scala Brazelton de evaluare comportamentala a nou nascutului (NBAS)

Test neurologic si comportamental pentru masurarea reactiilor nou nascutului la mediu.

 

Simbioza

Simbioza se refera la starea de nediferentiere, de fuziune a copilului cu mama, insotita de imaginea iluzorie a unei granite comune a celor doi, care in realitate sunt separati. (Margaret Mahler). Conceptul de faza simbiotica caracterizeaza primul an de viata a copilului, cu un maxim situat in jurul varstei de 5 luni, cand se manifesta legaturi foarte stranse intre mama si copil. Daca mama se manifesta ca o "mama suficient de buna", la sfarsitul unei faze simbiotice desfasurate bine, copilul poseda siguranta plina de speranta increzatoare ca exista intotdeauna cineva care pana la urma ii inlatura tensiunile legate de neplacere si de nevoi. Primul an de viata este perioada aparitiei disponibilitatii de a avea incredere, concept numit de Erickson ca "incredere primara".

 

Sindromul alcoolismului fetal

Combinatii de anomalii mentale, motorii si de dezvoltare care afecteaza copiii anumitor femei care fac exces de alcool in timpul sarcinii.

 

Sindromul Down

Boala cromozomiala caracterizata de retardare mentala moderata pana la grava si de semne fizice precum pliul cutanat oblic de la coltul interior al ochilor.

 

Sine maret

Dupa Kohut, "Sinele maret" este o substructura a Sinelui, existenta la varsta sugarului sub forma de germene, predispozitie. Sinele maret este un precursor al Sinelui adult, care pentru a se dezvolta are nevoie de o anume ingrijire si de un anume tratament din partea persoanelor de relatie primare, pentru a se transforma treptat in structuri mai mature si mai diferentiate. Sinele maret al copilului mic dezvolta o trebuinta de reflectare si de ecou empatic. Micutul vrea sa fie perceput, sa fie acceptat in cele mai importante manifestari vitale ale sale si sa identifice in ochii mamei o stralucire care apare imediat ce el apare in scena. Daca parintii se ridica la inaltimea foamei de empatie si de acceptare plina de bucurie manifestate de copil, atunci, pe masura ce trec anii, din acest Sine marest se dezvolta un sentiment stabil al propriei valori cu constiinta ca "Eu sunt OK".

 

Stres

Suma de solicitari fizice sau psihice care actioneaza asupra unei persoane sau a unui organism. Stare manifestata de organismul asupra caruia actioneaza diversi factori de solicitare fizica sau psihica.

 

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR

 

Perfect TourREVISTA EDUCATIVA DE BANDA DESENATA PENTRU COPII