Bun venit !

 

Utilizarea instrumentelor standardizate

 

MATRICILE PROGRESIVE COLOR RAVEN

 

Categorie de varsta: 4-12 ani

Evalueaza: inteligenta nonverbala

Descriere: Testul Matrici Progresive Color (CPM) este construit pentru a permite o masurare mai acurata a proceselor intelectuale ale copiilor cu varsta intre 4-12 ani (mai precis a inteligentei nonverbale). Fondul color pe care sunt prezentate problemele atrag atentia si fac testul mai interesant, reducand nevoia instructiunilor verbale.
         Testul este alcatuit din 36 de itemi organizati in trei serii, (A, Ab si B), fiecare a cate 12 itemi.  In cazul Seriei A, succesul depinde de abilitatea copilului de a completa paternurile continue, care la inceputul seriei se modifică pe una, apoi pe doua directii concomitent. In Seria Ab succesul depinde de abilitatea de a percepe figuri discrete ca intreguri relationate spatial si de alegere a figurii care completează modelul / intregul. Seria B include numai probleme care implică analogii, pentru a evalua masura in care copilul este sau nu capabil sa utilizeze aceasta strategie.         Testele Matricile Progresive Raven sunt utilizate de mai mult de 60 de ani, in acest interrval ele fiind in continuu revizuite.
        Observatia calitativa realizata de J. C. Raven si de altii asupra dezvoltarii abilitatilor necesare rezolvarii testelor RPM sugereaza ca dezvoltarea mentala se realizeaza in mod analog "salturilor somonului in raul vietii" si nu printr-o progresie uniforma, asemeni sunetelor intr-o gama muzicala. Ipoteza dezvoltarii progresive "poate fi convenabila pentru aprecierei cantitative si prelucrari statistice, dar ea nu corespunde realitatii psihologice; copilul face repetate incercari pentru a depasi obstacolele intelectuale pana sa ajunga sa treaca cu usurinta peste acestea, pentru a rezolva apoi fara dificultate urmatoarele probleme."
        Daca testul CPM a fost elaborat pentru a evalua cat mai acurat claritatea observatiei copilului si nivelul de dezvoltare intelectuala, erorile copilului testat nu pot fi utilizate pentru evaluarea cantitativa a disfunctiilor intelectuale. Ele indica doar unde a gresit copilul si de ce.

 

        Cabinetul nostru a obtinut in baza contractului 103 / 30. 05. 2010, incheiat cu SC RTS Romanian Psychological Testing Services (distribuitor autorizat al testelor MATRICILE PTROGRESIVE COLOR RAVEN), licenta de utilizare a testului in cadrul cabinetului. (Licenta de utilizare - seria CA, nr. 1120).