Siguranta copilului la calculator

 

Siguranta copilului - calculatorul si internetul

 

 

Solutii CONTROL PARENTAL

 

Control parental calculator

 

      Sistemul E-Lock (sub forma de stick) ofera printr-o interfata usor de utilizat numeroase functii avansate de securitate:

  • controlul accesului la internet (blocare dial-up si banda larga de retea) controlul timpului online (limitarea timpului posibil online) crearea istoricului de site-uri vizitate (identificarea paginilor vizitate de catre copil) blocare CD-uri, DVD-uri (blocarea instalarii jocurilor / softurilor) blocare jocuri 2D / 3D (interzicerea accesului la jocuri) blocarea programelor de chat (interzicerea AIM, MSM, Yahoo Chat, etc.) blocarea paginilor web nepotrivite (blocarea site-urilor cu continut nepotrivit) protejarea documentelor proprii (zona de siguranta pentru documente proprii) restrictionarea accesului la unele programe ( nu pot fi accesate unele programe)
  • limitarea timpului de acces la anumite jocuri (in functie de joc, zi si interval orar)

        E-Lock previne totodata dezinstalarea, stergerea fisierelor din program si inchiderea sa prin alte procese, astfel incat, oricate cunostinte ar avea copilul, el nu va putea ocoli restrictiile fara cheia USB. Instalarea este deosebit de facila, iar setarile pot fi schimbate oricand prin simpla conectare a USB E-Lock Key.

 

Comanda E-Lock»

 

 

 

Siguranta copilului - calculatorul si internetul

 

        Dat fiind faptul ca unul din elementele nelipsite din viata noastra cotidiana devine din ce in ce mai mult calculatorul, probabilitatea ca un copil sa ia contact cu acesta inca din perioada in care incepe sa se deplaseze si sa manipuleze obiectele, este din ce in ce mai crescuta. Modeland actiunile adultului datorita capacitatii imitative crescute, el va invata rapid sa il puna in functiune si sa il utilizeze, preluand acest comportament ca fiind unul normal si chiar dezirabil, in masura in care o observa la cei din jurul sau.
         Sa nu uitam totusi ca nici un parinte responsabil nu va lasa un copil nesupravegheat intr-o camera in care se afla o soba incinsa, la fel cum nu va privi cu nonsalanta joaca acestuia cu un cutit. In aceeasi masura, parintii sunt obligati sa manifeste aceeasi responsabilitate monitorizand modul in care copilul lor foloseste calculatorul, prevenind transformarea acestui instrument minunat intr-o veritabila sursa de pericol.
        Daca intr-o seara copilul dvs. v-ar spune ca revine peste cateva ore, intrucat pleaca intr-un loc strain, necunoscut, cu siguranta ca v-ati alarma si ati lua o serie de masuri menite sa ii asigure siguranta. Internetul poate fi considerat un astfel de oras in care copiii pot simti o ocazie minunata de a fi liberi si independeti. Copilul va trebui ajutat sa profite de oportunitatile existente in mediul virtual, evitand in acelasi timp potentialele capcane. Internetul permite accesarea cu usurinta a informatiilor dintr-un numar infinit de domenii. Potentialul de invatare este imens. Insa, odata cu avantajele apar si primejdiile. Vorbim de contactul cu indivizi care se pot folosi de inocenta si imaturitatea copiilor in diferite scopuri, (prin exploatarea anonimatului oferit de retea), de expunerea la continuturi care implica violenta, pornografie, trafic de carne vie, comercializare de substante psihoactive (droguri, substante "etnobotanice"), alte activitati ilicite, etc., sau chiar de plasarea copiilor in astfel de situatii de risc.


        Jocurile pe caculator reprezinta o alta fata intunecata a lumii calculatoarelor. Multe din ele sunt variatii pe tema uciderii personajelor negative si au la baza violenta, agresiunea, demonstrand solutionarea pe aceasta cale a conflictelor. Pe langa faptul ca sunt mari consumatoare de timp, ele pot determina la copii adevarate stari de dependenta. Singurul lucru pozitiv dezvoltat in urma lor este exersarea coordonarii dintre ochi si mana. Sarcina parintilor este de a selectiona jocurile potrivite si de a limita numarul de ore pe care copilul le petrece la calculator. Din fericire, exista pe piata o multitudine de variante de jocuri educative, care ofera informatii copiilor intr-un mod interactiv si distractiv si va invitam sa studiati ofertele prezentate in paginile site-urilor promovate cu ajutorul bannerelor din partea dreapta a paginii.
        Un studiu realizat de un cercatator roman de la Universitatea Columbia din Statele Unite pe 5000 de elevi (cu o marja de eroare de pana la 5%) sustine faptul ca notele elevilor la matematica, engleza si romana au scazut cu 0,5 puncte datorita timpului exagerat petrecut in fata calculatorului. Pe langa jocuri si navigarea online, una din modalitatile predilecte ale copiilor de varste mai mari de a petrece timp in fata calculatorului este socializarea online (folosirea chat-ului si a retelelor de socializare precum facebook, twitter, etc.), activitate care se insoteste de asemenea de fenomenul de dependenta.


        Timpul optim de petrecut in fata calculatorului difera de la o varsta la alta, de motivatia pentru care este folosit computerul, de masura in care folosirea acestuia impieteaza alte sarcini sau parti din viata copilului (temele, relatiile cu parintii si prietenii, joaca in aer libr, etc.) La varste mici este recomandat ca un adult sa il asiste pe copilul aflat in fata calculatorului, iar odata cu cresterea in varsta copilului i se poate oferi mai multa independenta.
        Constientizand aceste pericole, parintii pot resimti tentatia de a interzice copiilor accesul la calculator si internet. Ei adera de fapt la o falsa solutie intrucat copilul va resimti tentatia fructului oprit si va gasi cu siguranta ale modalitati de a-si satisface curiozitatea. Mai curand copiii trebuie supravegheati, ajutati sa devina pregatiti si responsabili, astfel incat sa poata folosi calculatorul si internetul si sa traiasca o multime de experiente placute, menite sa ii imbogateasca si nu sa le pericliteze sau devasteze dezvoltarea normala sau existenta.


        Cele mai bune solutii la care poate recurge un parinte sunt:

  • alcatuirea unui orar strict in ceea ce priveste timpul petrecut in fata calculatorului
  • stabilirea regulilor de acces pe internet si a modelului de comportare in retea (sa nu dea informatii personale nimanui, sa nu se intalneasca cu persoane cunoscute pe internet, sa raporteze situatiile de hartuire, abuz, furt de date, etc.)
  • supravegherea copilului in timpul activitatilor petrecute in fata calculatorului
  • implementarea unor solutii de control parental de tip hardware sau software care limiteaza si monitorizeaza activitatea copilului in fata calculatorului atunci cand acesta este singur

 

 

Concurs - "Cum te vad ceilalti pe Internet? Gandeste inainte sa postezi"

mai multe detalii aici

 

 

PARINTI SI COPII - Ghid online

 

Siguranta online a copilului - Ghid pentru parinti

 

 

 

 

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR