Evaluarea copilului

 

Evaluarea copilului cu ajutorul desenului

 

 

          Desenul este frecvent utilizat in investigarea psihologica a copilului, oferind indicii atat asupra personalitatii copilului cat si asupra nivelului sau de inteligenta, fara a se constitui insa in instrumentul predilect de evaluare a acesteia.

        Aflat la o varsta la care copilul nu poseda un vocabular suficient de complex pentru a-si exprima verbal trairile sale, el isi poate exterioriza universul interior cu ajutorul imaginilor pe care le incarca cu semnificatii proprii. De regula, copilul se exprima cu ajutorul simbolurilor familiare, precum soare, copaci, casa, apa, personaje.

        Pentru a avea o minima valoare diagnostica, desenul trebuie sa fie realizat intr-un anumit cadru. Astfel, este important pentru un psiholog ca el sa stie daca desenul este rodul unui demers spontan sau este realizat la cerere si in urma unei tematici primite, daca copilul a avut la dispozitie o singura culoare sau mai multe culori, daca el si-a ales singur pozitia foii, daca a fost ajutat de cineva din exterior sau influentat in privinta celor pe care le-a desenat, etc. In mod obisnuit, psihologul ofera copilului un teanc de foi A4, ii asigura libertatea de a isi pozitiona foaia cum crede el de cuviinta, ii ofera o tema de desen si nu intervine sugestionandu-l in vreun fel in timp ce acesta deseneaza. Pe tot parcursul efectuarii desenului, psihologul asista discret copilul, observand diverse aspecte: mana cu care deseneaza, ordinea in care deseneaza personajele sau obiectele, culorile folosite, zona foii pe care o utilizeaza, suprafata din pagina pe care o ocupa, dimensiunile personajelor si obiectelor pe care le deseneaza, proportiile folosite, gradul de realism al desenului, recurgerea la ajutorul radierei in incercarea de a retusa unele aspecte, presiunea cu care apasa creionul pe foaie, masura in care copilul insoteste cu explicatii desenele sale, rapiditatea cu care deseneaza, etc. La final, dupa ce copilul declara ca a terminat desenul, psihologul comenteaza desenul impreuna cu el, adresandu-i intrebari suplimentare.

       Alti factori de care trebuie sa se tina cont in interpretare sunt si varsta copilului, sexul, contextul familial si social in care el isi desfasoara existenta, masura in care in mai multe desene sunt regasite in mod constant elemente repetitive (de exemplu, se urmareste daca copilul omite in mod sistematic sa deseneze anumite parti ale corpului unor personaje).

        Desenele evolueaza odata cu dezvoltarea psiho-motorie a copilului. Daca desenul debuteaza prin mazgalituri, (imediat dupa momentul in care copilul stapaneste deprinderea de a tine in mana instrumentul de scris), la varsta de 3 ani copilul va desena omul sub forna de mormoloc (un omulet care are un cap de care sunt atasate direct mainile si picioarele), iar pe masura ce copilul se dezvolta si isi ia tot mai mult in stapanire motricitatea proprie si spatiul inconjurator, modul in care isi reprezinta lumea inconjuratoare prin desen se va rafina, oferind indicii despre nivelul sau de dezvoltare. Prin raportarea varstei de dezvoltare psihologica calculata prin analiza desenului la varsta cronologica si la nivelul normal de dezvoltare pentru aceasta varsta se pot identifica eventualele intarzierei in dezvoltarea unui copil.

       Desi desenul realizat de un copil ne poate oferi o multitudine de informatii despre acesta, el nu poate fi folosit ca unica forma de explorare psihologica a sa. Toate datele obtinute in urma analizei unui desen trebuie folosite cu precautie inainte de a elabora "sentinte" si trebuie coroborate cu restul informatiilor obtinute prin alte metode ca observatia, convorbirea cu copilul si apartinatorii sai, testarea cu ajutorul altor instrumente ce diagnosticheaza nivelul de dezvoltare a altor dimensiuni.

 


        

        Daca doriti sa ne trimiteti spre analiza desenul copilului dvs., pentru o caracterizare cat mai fidela a sa in urma acestui desen, va rugam sa respectati urmatoarele:

  • sa ii cereti sa deseneze o familie (este tema desenului),
  • sa ii puneti la dispozitie o coala A4 orientata pe diagonala (astfel incat copilul sa aleaga singur daca o va plasa in pozitie orizontala sau verticala),
  • sa ii oferiti o cutie intreaga de culori bine ascutite (si o ascutitoare, in caz ca va rupe varful culorilor printr-o presiune excesiva asupra lor in timp ce deseneaza),
  • sa nu il influentati deloc in timp ce deseneaza (asta inseamna sa nu il corectati asupra nici unui aspect -indiferent daca nu respecta proportiile, culorile corecte, daca uita sa deseneze anumite lucruri, etc. -, sa nu ii oferiti ajutorul, chiar daca vi-l solicita, cerandu-i in astfel de situatii sa deseneze asa cum crede el.)
  • sa observati, sa notati si sa ne comunicati ordinea in care a desenat lucrurile sau personajele din desenul sau, ceea ce a spus in timp ce desena,
  • sa ii cereti la final detalii legate de ceea ce a desenat si sa ne povestiti si noua ceea ce v-a relatat copilul dvs.

        Trimiteti o copie scanata a desenului copilului dvs. pe adresa contact@psiholog-bacau.net, precizand varsta acestuia. Raspunsurile la acest tip de solicitari le veti primi in timp, in functie de masura in care dispunem de timp liber.

        Daca exista tulburari grave privind dezvoltarea copilului dvs. si vor putea fi decelate prin desenul pe care ni-l trimiteti va vom transmite acest lucru.