Linii telefonice gratuite

 

Linii telefonice gratuite

 

  • Linie telefonica europeana unica pentru sesizari privind copiii disparuti - 116.000
  • Linie de asistenta telefonica pentru copii - 116.111
  • Linie de asistenta telefonica pentru asigurarea sprijinului emotional - 116.123

          Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANRCTI) a alocat in luna mai a anului 2008, 3 numere nationale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social.
          La numarul 116000 se vor prelua apeluri prin care se anunta disparitia unor copii si care vor fi apoi transferate politiei. De asemenea, la acest numar se va oferi indrumare si sprijin persoanelor in grija carora se afla copilul disparut si se va sprijini desfasurarea investigatiei pentru localizarea copilului.
          Prin intermediul numarului 116111 se ofera ajutor copiilor care au nevoie de ingrijire si protectie, punandu-i in legatura cu diverse organizatii si resurse. Totodata, serviciul ofera copiilor posibilitatea de a-si exprima temerile, de a vorbi despre aspectele care ii afecteaza in mod direct si de a contacta pe cineva in caz de urgenta.
          Serviciul oferit la numarul 116123 va acorda sprijin emotional apelantilor care sufera de singuratate, care se afla intr-o stare de criza psihologica sau care se gandesc la suicid.
          La nivel european, numarul 116000 a fost alocat doar in sase tari (Danemarca, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda si Portugalia). In celelalte state membre ale Uniunii Europene, procesul de asignare este inca in curs de desfasurare. Numerele 116111 si 116123 au fost deschise spre alocare la nivel european in cursul acestui an, urmand a fi implementate in urma alocarii acestora de catre autoritatile nationale de reglementare.

  • Linie telefonica pentru protectia copilului (Romtelecom) - 0.800.8.200.200

          Linia verde pentru protectia copilului si-a inceput activitatea in anul 2001, odata cu lansarea Campaniei Publice de Constientizare privind Prevenirea Abandonului si Institutionalizarii Copiilor din Romania "Casa de copii nu e acasa", fiind un serviciu telefonic gratuit de informare si consiliere, specializat pe domeniul protectiei copilului si a familiei. S olicitarile apelantilor sunt preluate de catre personalul specializat al Liniei verzi, format din psihologi, asistenti sociali si juristi.
           Cele mai multe apeluri au venit de la potentiali beneficiari care fie au solicitat sprijin pentru cresterea copiilor lor, fie au solicitat informatii si consiliere juridica cu privire la procedura necesara adoptiei nationale sau asistentei maternale. Toate cazurile inregistrate de Linia verde sunt transmise lunar Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, unde sunt preluate si verificate de catre responsabili din cadrul serviciilor specializate.

  • Linie telefonica a Agentiei Nationale Antidrog pentru informare si consiliere - 0.800.8.700.700

          Agentia Nationala Antidrog a deschis, din aprilie 2005, o linie telefonica 0800 8 700 700 - cu acces gratuit, în vederea sprijinirii cetatenilor care doresc sa primeasca informatii si sfaturi despre efectele negative ale consumului de droguri, tutun si alcool, precum si despre consecintele detinerii si traficului de stupefiante.
          Linia verde, de tip info-line, permite celor interesati (parinti, profesori, tineri, consumatori de droguri), sa intre în dialog cu specialistii Agentiei Nationale Antidrog, primind informatii despre posibilitatile de preventie si tratament, centre medicale pentru consumatorii de droguri, centre postcura si reabilitare psihosociala. Persoanele care acceseaza acest serviciu gratuit mai pot primi informatii despre centrele de prevenire si consiliere antidrog judetene si de sector din subordinea A.N.A, numere si adrese utile ale unor institutii medicale sau ale politiei, date despre principalele tipuri de droguri s.a.
          Din data de 10 aprilie 2005 si pâna în prezent s-au înregistrat un numar de 1075 de apeluri. 729 de apelanti au fost consumatori de droguri, iar 346 au fost parinti sau prieteni ai consumatorilor, care au reusit sa-si înscrie copiii în anumite programe de tratament.
          Programul de functionare al liniei-verzi este de luni pâna vineri, între orele 8:00-20:00, împartit în doua ture, cu câte un operator pe tura, primul de la 8:00-14:00, iar cel de-al doilea de la 14:00-20:00.
          Prin înfiintarea serviciului Tel-Verde, Agentia Nationala Antidrog doreste sa acorde un sprijin real acelor persoane care au nevoie de informatii si consiliere antidrog.

  • Linie telefonica gratuita pentru informatii despre contraceptie - 0.800.150.150

          Aparitia primei linii telefonică gratuită pentru informaţii privind contracepţia şi sănătatea reproducerii accesibilă femeilor din România face parte din campania "Dragoste fără griji" finanţată de fundaţia Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală ( SECS). . Numărul de telefon 0800.150.150 poate fi apelat de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00.
          Linia telefonica gratuită oferă maximum de confidenţialitate deoarece interlocutorii nu se văd faţă în faţă, iar acest lucru poate diminua inhibiţiile.
          Linia telefonică este accesibilă din toată ţara, potrivit dr. Bordala Koo, director executiv al fundaţiei SECS. Acesta a precizat că cei care răspund întrebărilor legate de contracepţie şi viaţa sexuală sunt medici specialişti de planificare familială.

  • Linia fierbinte pentru copiii aflati in conflict cu legea - 212.313

          Tinerii sub 18 ani, aflati in conflict cu legea beneficiaza de asistenta juridic si psiho-socială gratuita prin intermediul unei linii telefonice fierbinti 212 -313 ce functioneaza in cadrul Institutului de Reforme Penale (IRP).
Astfel minorii implicati in cauze penale fie in calitate de invinuiti, fie cu statut de banuiti, martori sau in calitate de victime ale incalcarilor de lege sau rudele acestora pot apela la ajutorul avocatilor, psihologilor si al asistentilor sociali după consultatii gratuite si calificate.
          Linia fierbinte este disponibila 6 zile pe saptamana de la orele 8.00 la 20.00. Apelurile sunt receptionate de catre specialistii care pot acorda asistenta si consultanta, sau dupa caz, chiar interveni. Pe linga consultatia telefonica propriu-zisa, avocatii, psihologii si asistentii sociali mai pot asista tinerii in instanta de judecata sau isi pot oferi serviciile in vederea intocmirii actelor procesuale ce vizeaza persoanele ce nu au atins majoratul (atit in materie penala, cit si unele aspecte legate de proprietate, succesiuni etc.).
          Consultatia juridica oferita prin telefon in cadrul Biroului Asociat de Avocati de pe linga IRP cuprinde cit mai multe informatii privind drepturile minorilor, modul in care urmeaza sa fie desfasurata cauza penala in privinta sau cu participarea minorilor, actiunile necesare de intreprins in caz de incalcare a drepturilor procesuale, sistemul de justitie penala, caile de atac, precum si explicarea particularitătilor diferitor pedepse penale, inclusiv a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, aplicarea muncii neremunerate in folosul comunitatii, a medierii etc.
          In domeniul asistentei psiho-sociale, solicitantii pot primi sfaturi si indrumari referitor la identificarea cauzelor ce au generat un comportament deviant al tinerilor, posibilitătile de solutionare a unor conflicte ce implica relatiile copiilor cu semenii, familia si rudele, modalitatile de recuperare si reintegrare psihică si sociala a copiilor aflati in conflict cu legea, precum si diverse aspecte individuale tinandu-se cont de specificul varstei si a vulnerabilitatii caracterului.

  • Linie telefonica pentru protectia copilului - Bacau - 983

          Telefonul copilului este un serviciu pentru protectia copilului, de tip permanent, a carui misiune este sa primeasca semnalari cu privire la situatiile de abuz, neglijare si exploatare a copilului, sa asigure consilierea telefonica si sa intervina prompt in cazurile urgente, prin intermediul unei echipe mobile.In exercitarea atributiilor ce-i revin personalul desfasoara urmatoarele activitati: dezvolta activitati de informare si promovare a serviciilor oferite in interesul superior al copilului expus la abuz, neglijare si exploatare; evalueaza nevoile imediate ale clientului si potentialul de risc privind expunerea copilului la abuz, neglijare si exploatare; utilizeaza instrumente de evaluare standard in vederea solutionarii cazului; asigura clientilor asistenta si consiliere pentru depasirea situatiilor de criza si solutionarea adecvata a cazurilor expuse si semnalate de catre acestia; asigura anonimatul si confidentialitatea convorbirilor si deschide, in acest sens, un registru de convorbiri; actioneaza prin intermediul unei echipe mobile care se deplaseaza in teren pentru evaluare si interventii in situatii de urgenta; aplica prevederile Ghidului metodologic pentru interventia si prevenirea in echipa multidisciplinara si retea in situatiile de abuz, neglijare si exploatare; se adreseaza tuturor persoanelor si este disponibil 24 de ore/zi, 7 zile pe saptamana, inclusiv in perioada sarbatorilor legale; organizeaza o baza de date pentru inregistrarea, monitorizarea si evaluarea propriei activitati; intocmeste rapoarte, lunar si anual, cu privire la situatia apelurilor inregistrate; incheie conventii de colaborare cu Inspectoratul de politie al judetului Bacau.

 

  • Linia verde pentru copiii strazii - 0.800.821.218
  • Linia verde pentru protectia copilului - 0.800.800.660

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR

 

Perfect TourREVISTA EDUCATIVA DE BANDA DESENATA PENTRU COPII