Raspunsuri la intrebarile parintilor

 

Raspunsuri la intrebari

 

           Trimiteti intrebarile dvs. pe adresa de email contact@psiholog-bacau.net precizand numele dvs., varsta si sexul copilului, precum si adresa de email la care doriti sa primiti raspunsul. In limita disponibilitatii noastre de timp va vom raspunde. Atunci cand unele raspunsuri intrunesc interesul general, ele vor fi prezentate si pe aceasta pagina.

 

Ce ar trebui sa fac pentru a avea un copil puternic din punct de vedere emotional ? (baiat, 7 ani)

        Trebuie sa stiti ca un copil care se considera stapanul vietii sale, care simte ca isi apartine si se simte competent in ceea ce face, are foarte mari sanse sa devina un adult puternic si energic. Pentru a-l creste astfel, acceptati-i personalitatea si temperamentul innascut, ajutati-l sa isi dezvolte simtul responsabilitatii pentru actele sale, asigurati-i un mediu familial iubitor si sigur, construit pe incredere reciproca, invatati-l cum sa ia decizii si cum sa rezolve probleme si aratati-i cum sa faca fata greselilor si provocarilor, fara a le resimti ca pe niste dezastre. Cuvintele cheie sunt "acceptare" si "sprijin". Atentie, daca exigentele dvs fata de copil vor fi mult prea ridicate fata de posibilitatile sale reale, riscati sa ii dezvoltati un sentiment al incapacitatii personale si al neincrederii in sine, transformandu-l intr-o persoana care devinde dependenta de reactiile celor din jur. Pentru a-i forma si intari sentimentul de competenta si de incredere in sine, aveti grija sa il implicati in cat mai multe activitati pe care le poate duce la bun sfarsit cu succces.

 

Adesea am sezatia ca baietelul meu intra intr-o "lupta" cu mine pentru a ma domina. Acest lucru se intampla mai ales cand ii cer ceva ce nu doreste sa faca. Cum trebuie sa procedez pentru a scapa de aceste" lupte" ? (baiat, 5 ani)

        Folositi tehnica "Invinge ceasul". Este o tehnica motivationala care valorifica natura competitiva a copilului, incurajandu-l sa indeplineasca o sarcina intr-un timp stabilit. Se procedeaza astfel : programati un ceas sa sune dupa un interval de timp in care credeti ca cel mic va indeplini sarcina, intrebandu-l daca poate termina inainte de a se auzi soneria. Copiilor le place sa fie invingatori, asa ca vor castiga o cursa impotriva timpului si, mai important, vor duce la bun sfarsit o sarcina intr-o maniera potrivita, fara a lupta pentru putere. Aceasta metoda reduce conflictele parinti - copii pentru ca transfera autoritatea asupra unui element neutru (ceasul). Dincolo de faptul ca oricarui copil ii place sa se implice intr-o sarcina sub forma de joaca, o mica recompensa obtinuta pentru faptul ca fost invingator in lupta cu ceasul il poate ajuta pe copil sa asocieze sarcina respectiva cu o consecinta placuta si sa doreasca sa repete acest comportament.

 

Copilul meu se balbaie, in mod deosebit la inceputul unei fraze. Vreau sa va intreb daca poate fi de natura genetica balbaiala (...) si daca este cazul sa mergem la un doctor de specialitate de la aceasta varsta. (baiat, 2 ani si 8 luni)

        Factorul genetic este o componenta recunoscuta ca intervenind in aparitia balbaielii. In termeni de riscuri epidemiologice, prevalenta balbaielii este mult mai importanta in sanul familiilor cu balbaiti decat la populatia generala, prezenta unei rude balbaite de gradul intai multiplicand cu 2 sau 3 riscul de a fi balbait. Cu toate acestea, desi balbaiala in general ar putea avea origini in familie, severitatea tulburarii nu poate fi legata de factorul familial.
        Pe de alta parte, poate fi vorba la aceasta varsta si de o balbaiala fiziologica (normala). Tulburarile de fluenta  apar in plina explozie lingvistica, in momentul organizarii limbajului, cand se manifesta un decalaj intre dorinta copilului de exprimare si capacitatile sale de programare neuromotorie a vorbirii. Totusi, chiar si la aceasta varsta exista o serie de semne care reprezinta factori de risc pentru cronicizarea tulburarii.
        Corectarea balbaielii fiziologice se va face odata cu maturizarea SNC, a aparatului fonoarticulator, a dezvoltarii auzului si a constiintei fonematice prin terapie logopedica. Cel mai in masura sa va dea un sfat cat se poate de avizat este logopedul, care, dupa ce va examina copilul va va explica daca poate si este cazul sa instituie o terapie logopedica cu el de la aceasta varsta.

 

Fetita mea de 11 luni este foarte energica in sensul ca nu sta locului nici o clipa, nici macar cand mananca, se plictiseste repede de orice jucarie, este nervoasa, musca jucariile, se opune mereu la somnic oricat ar fi de obosita. Imi este teama de sindromul ADHD. Care sunt semnele acestui sindrom ? E prea precoce varsta pentru diagnostic ? (fata, 11 luni)

        Diagnosticul de ADHD se fixeaza de obicei in jurul varstei de 6-7 ani, odata cu debutul scolaritatii. La varsta prescolara, acesta este greu de diagnosticat, intrucat simptomele de hiperkinezie si impulsivitate pot fi puse pe seama lipsei de maturizare. (Nivelulul inalt de activitate, impulsivitatea, opozitia, perioada mai mica de concentrare a atentiei sunt, pana la un anumit nivel, caracteristici specifice varstei prescolare.) La aproximativ jumatate din copiii care la varsta de 3 ani sunt susceptibili de a primi un diagnostic de ADHD, simptomele se remit pana in jurul varstei de 6-7 ani.
       Privind retrospectiv si analizand manifestarile copiilor diagnosticati cu ADHD, s-a constat ca acestia, in intervalul de varsta 0-1 an, fata de alti copii, se zvarcolesc mai mult, au o capacitate mai mica de a-si gasi locul, au un temperament dificil, sunt mai nerabdatori, mai usor de frustrat, cer mai multa atentie, au mai multe colici. Pe de alta parte multi copii care vor dezvolta ADHD nu prezinta anomalii in acest stadiu.
        Ca atare este mult prea devreme se se poata pronunta un astfel de diagnostic in cazul fetitei dvs. . Conduita pe care v-o recomand este cea de monitorizare continua.

 

 

 

 

SPATIU PUBLICITAR

 

Perfect TourREVISTA EDUCATIVA DE BANDA DESENATA PENTRU COPII