Resurse parenting - filme documentare

 

Resurse parenting - Filme documentare

 


Getting Your Child to Listen ( Determinati-l pe copil sa va asculte )

 

 

 

         Ascultarea este de fapt o abilitate pe care copiii trebuie sa o invete. Asa ca cel mai important lucru de retinut legat de ascultare este ca atunci cand copilul chiar asculta, trebuie sa va asigurati ca ii spuneti cuvantul „asculta” si „acum asculti”.
         Dar sa luam urmatorul scenariu. Sunteti gata sa mergeti in parc si ii spuneti copilului, „Hai, pune-ti pantofii, mergem in parc!” Si copilul continua sa faca ce facea, va ignora total, nu isi pune pantofii. Si spuneti iar, „Hei pune-ti pantofii, stii ca vrei sa mergi in parc, toti prietenii tai sunt acolo!” Din nou, nu isi pune pantofii, va ignora, mai faceti niste lucruri ... Apoi ceea ce faceti este sa mergeti langa copil si spuneti : „Stii ceva ? Ia-ti pantofii chiar acum pentru ca daca nu o faci nu o sa mergem in parc. Va trebui sa o fac eu si mama se va infuria si nu vreau sa ma infurii.” Tot scenariul.
         Asta se intampla cand incercati sa il faceti pe copil sa va asculte. Dar realitatea este ca dvs. sunteti conectat cu copilul desi el nu asculta. Asa ca, copilul invata ca „Atunci cand nu ascult primesc atentie de la parinti. Mama imi vobeste cu siguranta, imi spune sa o ascult tot timpul, chiar vine langa mine, ma atinge, si incearca sa ma ajute sa imi pun pantofii daca nu ascult.” Asa ca din nefericire il invatati pe copil ca „Daca nu ascult am parte de mult contact cu parintele. Asta in seamna contact.” Ce vreti de fapt este sa il ajutati pe copil sa invete sa asculte. Si felul in care puteti face asta este sa va indepartati de copil cand nu o face.
         Iata cum ar putea arata scenariul. Cand ii spuneti copilului „Asculta-ma, pune-ti pantofii” si copilul nu asculta, primul lucru la care ar trebui sa va ganditi este „Nu ar trebui sa continui sa comunic cu copilul cand el nu asculta . Ceea ce trebuie sa fac este sa iau copilul, sa il intorc cu spatele spre pieptul meu, sa merg direct la masina, sa arunc pantofii in masina si sa merg in parc si sa ne simtim bine acolo”. Adevarata invatare a ascultarii se petrece cand copilul chiar va asculta. Deci, observati cand copilul va asculta data viitoare cand ii spuneti „Hai, pune-ti pantofii!”, si copilul chiar ii pune; trebuie atunci sa il intoarceti spre dvs, sa il priviti, realizand contact vizual, sa il atingeti sa sa ii spuneti:”Asta inteleg cand iti spun sa ma asculti bine. Tu acum m-ai ascultat. Acum pantofii sunt pusi, mergem in parc.” Deci retineti, cand copilul asculta, spuneti cuvantul „Asculta !” si asigurati-va ca va apropiati de el. Cand nu, departati-va de el.

 

 

 

The Real Reason Kids Have Temper Tantrums ( Adevaratul motiv pentru care copiii au crize de afect )

 

 

          Crizele de afect au un scop. Este primul lucru la care trebuie sa va ganditi. "Copilul meu are o criza de afect pentru ca incearca sa afle ce anume ii spune sistemul senzoriomotor despre miscarile sale." Deci definitia unei crize de afect este exagererea miscarilor si emotiilor pentru a capata o intelegere senzoriomotorie asupra lor. Deci copilul isi pierde controlul pentru a castiga controlul. Astfel, cand copilul dvs. e pe jos si loveste si tipa si picioarele ii zboara in toate partile si va spuneti ca trebuie sa il ridicati, caci sunteti in public, amintiti-va , nu il ridicati ca sa il puneti in jurul dvs. pe talie, cu picioarele in jurul dvs, pentru ca aceasta este o zona de confort. Copilul se simte bine si din pacate ii spuneti de fapt copilulul ca atunci cand iti pierzi controlul vei fi tinut aproape si intr-o zona confortabila - in jurul soldurilor dvs. Cand copilul este tinut asa, el va poate auzi bataile inimii, va poate mirosi, va poate simti si asa criza de afect se va repeta iar pentru ca copillul sa simta acel confort de a fi ridicat si plasat in jurul dvs. Deci asigurati-va ca il ridicati imediat, dar nu ii vorbiti si nu realizati contact vizual. Ridicati-l, dar nu ii dati acel contact placut.  

  

 

 

Consequences for Children ( Consecintele pentru copii )

 

 

         Consecintele functioneaza in cazul copiilor, odata ce au atins nivelul de dezvoltare in care creierul poate folosi rationamentul si logica. Copiii se nasc cu un creier in stare de functionare dar la un nivel putin diferit fata de adulti. Iar modul in care poti spune ca un copil este pregatit pentru consecinte este cand e gata sa foloseasca rationamentul si logica. Iata doua semne pe care sa le retineti pentru a sti cand copilul dvs. e gata sa fie rezonabil si logic sau pe aproape ca si copil mic. Unul este ca vor incepe sa puna intrebarea „De ce?” sau „Cum ?”. Odata ce incep sa intrebe „De ce ?” sau „Cum ?”, veti sti ca incep sa foloseasca ratiunea si logica . Al doilea este jocul interactiv. Jocul interactiv insemna ca copilul este in stare sa se joace cu un alt copil, de exemplu, sa rostogoleasca mingea spre alt copil iar acela spre el, sau spune, „Hei, tata, fugareste-ma in gradina , tu esti tipul cel rau, eu sunt cel bun, tu ma fugaresti si ma prinzi primul.” Asta se numeste joc interactiv. Deci, odata ce copilul are aceste doua lucruri, indiferent care este varsta sa cronologica, el este gata sa se descurce cu consecintele, adica „pot sa fac o asociere in capul meu ca, daca fac un anumit comportament, asta vor face parintii mei.” Asta nu inseamna ca trebuie sa ii spuneti in mod consistent copilulului exact acelasi lucru chiar de fiecare data cand are un comportament pe care nu il doriti. Cheia, mai mult decat consistenta, este predictibilitatea. Copilul dvs. stie ca „cand fac asta, pot prezice cu totala acuratete ca asta vor face parintii cand eu am acest comportament.” Deci, daca ne referim la consecinte, nu incercati sa le aplicati unui copil care nu rationeaza si nu are logica caci nu va fi in stare sa le puna impreuna si asta nu se va intampla.  

 

 

 

 

Attachment Theory (Teoria atasamentului)

 

 

 

 

 

What Makes a Child Easy to Parent ?

 

 

 

 

 

 

Preserving Attachment

 

 

 

 

 

 

Responsibility for the Relationship-Power to Parent

 

 

 

 

 

Why We're Loosing the Context to Parent ?